Wat is asbest?

Serpentijn
Deze groep heeft één belangrijke vertegenwoordiger: chrysotiel, ook wel het witte asbest genoemd. De type asbest komt veruit het meest voor. Ongeveer 85% van alle asbesthoudende toepassingen bevatten wit asbest. Waaraan deze groep te herkennen is? De serpentijnvezel is een gekrulde vezel, vergelijkbaar met een touw.


Amfibool
Deze groep bestaat uit: amosiet (bruin asbest), crocidoliet (blauw asbest), tremoliet (grijs asbest), actinoliet (groen asbest) anthofyliet (geel asbest). Bruin asbest (10%) en blauw asbest (5%) worden in deze groep het vaakst aangetroffen in asbesttoepassingen. De amfibole vezel is een naaldvormige vezel. Ze komen voor in bundels. Dit zijn de lengterichting gerangschikte vezels, te vergelijken met een staaldraad. Deze vezel is gemakkelijk splijtbaar in de lengterichting. Het resultaat zijn dunnere vezels met dezelfde lengte als voor de splijting. Crocidoliet kenmerkt zich door weerhaakjes.

Wet en regelgeving?

Sinds in 1987 de risico’s van het gebruik van asbest wereldwijd bekend werden is er veel nieuwe wet- en regelgeving bijgekomen. Vanaf 1994 is het verboden om asbest te verwerken, bewerken of op te slaan.

Lees meer

Onze beloftes

Veilig
Gecertificeerd
Snel
Milieuvriendelijk