Wat is asbest?

Asbest is de verzamelnaam voor een aantal in de natuur voorkomende silicaatmineralen met een vezelstructuur. De naam asbest komt van het Griekse woord ‘asbestos’ dat onverwoestbaar of overgankelijk betekent. Asbest wordt uit mijnen gehaald in Canada (gesloten) Rusland en Indonesië. Ook in Afrika zijn nog enkele mijnen.

Asbest soorten

Serpentijn

Deze groep heeft één belangrijke vertegenwoordiger: chrysotiel, ook wel het witte asbest genoemd. De type asbest komt veruit het meest voor. Ongeveer 85% van alle asbesthoudende toepassingen bevatten wit asbest. Waaraan deze groep te herkennen is? De serpentijnvezel is een gekrulde vezel, vergelijkbaar met een touw.

 

 

Amfibool

Deze groep bestaat uit: amosiet (bruin asbest), crocidoliet (blauw asbest), tremoliet (grijs asbest), actinoliet (groen asbest) anthofyliet (geel asbest). Bruin asbest (10%) en blauw asbest (5%) worden in deze groep het vaakst aangetroffen in asbesttoepassingen. De amfibole vezel is een naaldvormige vezel. Ze komen voor in bundels. Dit zijn de lengterichting gerangschikte vezels, te vergelijken met een staaldraad. Deze vezel is gemakkelijk splijtbaar in de lengterichting. Het resultaat zijn dunnere vezels met dezelfde lengte als voor de splijting. Crocidoliet kenmerkt zich door weerhaakjes.

 


 

Asbest structuren

Asbest is in te richten in twee structuren: hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest. Bij hechtgebonden asbest zijn de vezels sterk verankerd in het bindmiddel. Producten waarin de vezels sterk zijn verankerd (bijvoorbeeld asbestcement) geven weinig vezels af. Tenminste, als het materiaal onbeschadigd is. Bij niet-hechtgebonden asbest (zoals spuitasbest) zijn de vezels nauwelijks verankerd in het bindmiddel. Dit betekent dat er snel asbestvezels vrij kunnen komen. Deze vezels hebben vaak ook nog een zeer hoog asbestgehalte, variërend van 75 tot 100%. Dit maakt niet-hechtgebonden asbest ook zo gevaarlijk.

 

 

Waar vindt u asbest?

Asbest kent zo’n 3500 toepassingen. De bekendste toepassingen zijn rookgaskanalen en golfplaten, maar er zijn er veel meer om een kleine indicatie te geven heb ik een plaatje toegevoegd met toepassingen in en rond huis.